Sök:

Sökresultat:

271 Uppsatser om Verbalt flöde - Sida 1 av 19

HÀlsovariationens betydelse för mÀnnens bÀttre prestation i verbalt flöde och visuospatial förmÄga

Könsskillnader i kognitiva förmÄgor antas vanligtvis bero pÄ en kombination av evolutionÀra, sociala och biologiska orsaker. En kompletterande förklaring presenteras i denna undersökning, nÀmligen betydelsen av ohÀlsa. Syftet med studien var att undersöka hÀlsans betydelse för könsskillnader i prestation pÄ test av verbalt flöde och visuospatial förmÄga, tvÄ kognitiva funktioner dÀr forskningen har dokumenterat könsskillnader. 32 kvinnliga och 21 manliga psykologistudenter som i genomsnitt var 29 Är deltog. De kontaktades genom ett anslag vid Psykologiska institutionen i Stockholm.

Verbalt flöde hos ungdomar födda för tidigt

Studier av exekutiva förmÄgor har visat lÀgre resultat för unga vuxna födda för tidigt, prematurt, jÀmfört med jÀmnÄriga födda i fullgÄngen tid. Föreliggande studies syfte var att undersöka ordflödestest som indikator pÄ olika aspekter av exekutiv förmÄga samt att utröna vilka förmÄgor som krÀvs för verbalt flöde. Resultat pÄ ordflödestest för kontrollgrupp och prematurgrupp, samt inom prematurgruppen, jÀmfördes. Samvariation med andra exekutiva mÄtt frÄn 18-Ärsuppföljningen i Stockholm Neonatal Project undersöktes. Antal deltagare var för prematurgruppen 134 och kontrollgruppen 94, totalt 228 testpersoner.

Pojkars och flickors talutrymme under samlingssituationer i förskolan

Syftet med studien var att undersöka hur tvÄ pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor arbetade med att ge pojkar och flickor förutsÀttningar att uttrycka sig verbalt i samlingssituationer, ur ett jÀmstÀlldhets- och genusperspektiv. Studien fokuserade pÄ pedagogers bemötande ur tvÄ olika perspektiv, om det fanns det strategier för att stötta pojkars och flickors talutrymme samt hur pedagogerna anvÀnde strategierna i samlingssituationerna pÄ förskolan. Vi genomförde sju observationer av samlingssituationer och tvÄ intervjuer med verksamma pedagoger. Vi kom fram till att förutsÀttningarna barn gavs att uttrycka sig verbalt varierade pÄ förskolorna i undersökningen. Pedagogerna i undersökningen berÀttade att de ville se till varje enskild individ och dess behov.

Ett dagligt liv för kvinnor med urininkontinens

SmÀrta Àr en subjektiv upplevelse, vilket innebÀr att mÀnniskors sÀtt att uttrycka upplevd smÀrta Àr individuellt. SmÀrtuttrycket kan vara verbalt i ord eller icke-verbalt, bortom orden, och formas under hela livet. Sjuksköterskan har en betydelsefull roll dÄ det mÄnga gÄnger Àr sjuksköterskan som tolkar patienters smÀrtuttryck och bedömer deras upplevda smÀrta. Kommunikationen mellan patient och sjuksköterska ska vara professionell och omvÄrdnadsorienterad, dÀr sjuksköterskan ska vara lyhörd och inta ett patientcentrerat förhÄllningssÀtt..

Sjuksköterskans bedömning och tolkning av smÀrtuttryck

SmÀrta Àr en subjektiv upplevelse, vilket innebÀr att mÀnniskors sÀtt att uttrycka upplevd smÀrta Àr individuellt. SmÀrtuttrycket kan vara verbalt i ord eller icke-verbalt, bortom orden, och formas under hela livet. Sjuksköterskan har en betydelsefull roll dÄ det mÄnga gÄnger Àr sjuksköterskan som tolkar patienters smÀrtuttryck och bedömer deras upplevda smÀrta. Kommunikationen mellan patient och sjuksköterska ska vara professionell och omvÄrdnadsorienterad, dÀr sjuksköterskan ska vara lyhörd och inta ett patientcentrerat förhÄllningssÀtt..

"Olika förvÀntningar beroende pÄ sprÄket" : En intervjustudie om nio pedagogers uppfattningar gÀllande deras förvÀntningar utifrÄn barns sprÄk.

Syftet med studien var att ta reda pÄ pedagogers uppfattningar av hur barns sprÄk pÄverkar deras förvÀntningar. Studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer med 9 pedagoger frÄn fyra olika förskolor, som vidare analyserades hermeneutiskt. Studien visar pÄ att pedagogerna lÀgger vikt vid det verbala sprÄket och kroppssprÄket för att kunna kommunicera med barn. Resultatet av undersökningen visar att pedagogerna gav motsÀgelsefulla svar och att Äsikterna gick isÀr. Flera av pedagogerna berÀttade att barns sprÄk pÄverkar deras förvÀntningar och att de stÀller högre krav pÄ barn med verbalt sprÄk.

Hur biverkningar stÄr presenterade i produktresumé,
bipacksedel, FASS samt Patient-FASS för ATC-kod M02AA,
Antiinflammatoriska medel, icke-steroider för utvÀrtes bruk

Introduktion RÀdsla för komplikationer Àr en faktor som man vet pÄverkar följsamheten. Oföljsamhet kan vara ett resultat av att patienten inte ser de lÄngsiktiga fördelarna med sin behandling utan ser biverkningarna som ett alltför stort problem för att fortsÀtta sin lÀkemedelsbehandling. Det har visat sig att patienter gör en mer realistisk riskbedömning om biverkningarna presenteras numeriskt istÀllet för verbalt. Syfte Att undersöka hur biverkningarna för antiinflammatoriska medel, icke steroider för utvÀrtes bruk i ATC-kod M02AA stÄr presenterade i de olika informationskÀllorna FASS, Patient-FASS, Produktresumé och Bipacksedel. Material och metod Bipacksedlar och Produktresuméer hÀmtades frÄn lÀkemedelsverkets hemsida, FASS-texter och Patient-FASS-texter hÀmtades frÄn www.fass.se.

Förskolebarns interaktion och kommunikation med iPad : En kvalitativ observationsstudie om barns anvÀndande av iPad pÄ förskolan

Den kvalitativa studiens syfte var att beskriva och förstÄ barns kommunikation och interaktion vid anvÀndning av iPad. Observationer har skett pÄ tre olika förskolor som aktivt anvÀnder iPad i sin verksamhet. Studien har utgÄtt ifrÄn sociokulturella teorin om att barn lÀr av varandra i interaktion. I studiens resultat har det framkommit att barn interagerar nÀr de satt flera barn runt gemensam iPad. Det framkom ocksÄ att en interaktion sker barn- iPad dÄ barn vid flera tillfÀllen verbalt kommunicerade med appen. Kommunikationen runt iPaden gick genom det styrande barnet bÄde verbalt och icke verbalt.

Pedagogisk dokumentation : En studie av förskollÀrares uppfattningar

Syftet med denna studie var att undersöka pedagogisk dokumentation utifrÄn tre olika infallsvinklar - hur ansvars- och arbetsfördelningen över denna kan se ut, barns delaktighet i detta arbete samt hur detta arbete med barn som verbalt ej kan kommunicera med pedagogerna pÄ förskolorna kan se ut. Studien Àr skriven utifrÄn ett fenomenografiskt perspektiv och datamaterialet Àr insamlat via intervjuer. Gemensamt för intervjupersonerna var att alla Àr förskollÀrare, arbetar pÄ mindre orter dÀr det statistiskt sett finns procentuellt fÀrre barn med annat modersmÄl Àn svenska Àn genomsnittet i Sverige samt arbetar i barngrupper dÀr barn med annat modersmÄl Àn svenska ingÄr och/eller barn som Ànnu ej utvecklat ett verbalt sprÄk. Analysen av resultatet gjordes genom en kvalitativ analysmetod med ett fenomenografiskt perspektiv. UtifrÄn resultatet gick det att utlÀsa att arbetet med den pedagogiska dokumentationen i förskolan allmÀnt sÄg olika ut trots att förskollÀrarna i studien delade samma syn gÀllande den pedagogiska dokumentationens syfte.

Lyssna och respondera

Syftet med vÄrt examensarbete Àr att undersöka hur lyssnandet kan se ut mellan elever i en klass pÄ komvux, dels för att fÄ mer kunskap och förstÄelse om de olika sÀtten att lyssna, dels för att kunna medvetandegöra och utveckla elevers lyssnande. För att uppnÄ vÄrt syfte undersöker vi hur eleverna responderar pÄ varandra. Den metod vi har anvÀnt oss av Àr den kvalitativa metoden observation. Vi har samlat in vÄrt material genom att göra en videoinspelning pÄ 40 minuter med 5 elever pÄ komvux samt kompletterat med tvÄ dagars observationer. VÄrt resultat tyder pÄ att eleverna har olika sÀtt att visa att de lyssnar, bÄde verbalt och icke-verbalt.

Teckenkommunikation - kartlÀggning av metoder för barns sprÄkutveckling

Syftet med vÄr uppsats Àr att undersöka metoder och utveckla en kunskap som frÀmjar sprÄkutvecklingen hos barn med sent utvecklat verbalt sprÄk, och som Àr i behov av teckenkommunikation. Vi ska jÀmföra pedagogers metoder i förskola och sÀrskola.I litteraturdelen redovisas förutsÀttningar i hjÀrnans byggnad för kommunikation. Vad Àr kommunikation och normal sprÄkutveckling? Vad Àr sprÄkstörning och vad kan en sÄdan fÄ för konsekvenser? Vi har redovisat vad det finns för alternativ: kommunikationsbilder som tecken och olika bild- och symbolsystem för de som inte klarar sig med enbart verbalt sprÄk.Vi har tagit upp nÄgra teorier om lÀrandet och vad det finns för metoder som frÀmjar sprÄkutveckling.I empiridelen redovisar vi intervjuer med sex pedagoger. Metoden vi valde att anvÀnda oss av var kvalitativ.

SmÄ barns kommunikation i leken

Uppsatsen handlar om hur smÄ barn kommunicerar i leken, dÀr fokus Àr pÄ barn upp till tre Är, de barn som Ànnu inte har ett fungerande verbalt sprÄk. I litteraturdelen beskrivs forskning om smÄ barn som kommunicerar pÄ olika sÀtt. Studien Àr gjord pÄ tvÄ förskolor dÀr videoobservation anvÀnts som metod. Valda observationer har dÀrefter analyserats utifrÄn frÄgestÀllningen. Slutresultatet visar att smÄ barn anvÀnder sig av olika sorters kommunikation för att kunna göra sig förstÄdda.

Att identifiera smÀrta hos Àldre personer med demenssjukdom : En systematisk litteraturstudie

Bakgrund; SmÀrta Àr en obehaglig upplevelse. Upplevelsen av smÀrta Àr unik och beskrivs utifrÄn individens erfarenheter. Att förmedla smÀrta kan ske bÄde verbalt och icke verbalt. Individens förmÄga att kommunicera verbalt kan pÄverkas av demenssjukdom, vilket kan medföra svÄrighet att identifiera smÀrta hos denna grupp av personer.Syfte; Syftet med denna litteraturstudie var att belysa hur smÀrta hos Àldre personer med demenssjukdom identifieras.Metod; Författarna har gjort en systematisk litteraturstudie dÀr sökningar gjorts i databaserna Cinahl och PubMed. Sammanlagt sex artiklar, bÄde av kvalitativ och av kvantitativ karaktÀr, Àr inkluderade i denna litteraturstudie.

Apotekspersonals tolkning av risken att drabbas av en
biverkan

Introduktion: Patienter Àr ibland mer oroade för biverkningarna av ordinerad medicin Àn för sjÀlva sjukdomen. Om patienten överskattar risken att drabbas kan följsamheten till ordinationen pÄverkas negativt. Flera studier har dÀrför gjorts över hur biverkningar presenteras i bipacksedlar, produktresumé, FASS, patient-FASS och Apotekets Terminal System (MOD). En slutsats Àr att patienter lÀttare förstÄr frekvensen av biverkningar om de presenteras verbalt istÀllet för numeriskt. BÀttre texter kan dÀrigenom bidra till en rationellare lÀkemedelsanvÀndning och högre följsamhet.

Pedagogens roll i de yngsta barnens kontakttagande

Syftet med denna kvalitativa studie var att studera pedagogens roll i kontakttagandet mellan smÄ barn som inte anvÀnder ett utvecklat verbalt sprÄk. För att fÄ empiri till studien utfördes observationer pÄ tre förskolor i norra Sverige. Under observationerna fokuserade vi pÄ hur barnen tar kontakt med varandra samt hur pedagogerna bemöter barnen i deras försök till kontakttagande. DÀrefter utfördes fokusgruppsamtal med varje enskilt arbetslag pÄ dessa förskolor. Fokusgruppsamtalen genomfördes för att fÄ en bild av hur pedagogerna ser pÄ sin roll i de smÄ barnens kontakttagande, samt vilken inverkan de tror att deras agerande har.Som utgÄngspunkt i studien har vi anvÀnt en tolkande ansats.

1 NĂ€sta sida ->